UV eller ej?

Der er kommet en del respons på artiklen om foto-julegaveideer. Især forslaget om at sætte UV-filter på den dyre optik, er kommenteret.

Der er åbenbart meget delte meninger om, hvorvidt et UV-filter er smart eller ej. På et digitalkamera skal det selvfølgelig først siges, at det ikke er til nogen nytte rent optisk. Det eneste det gør, er at beskytte ens dyre glas i optikken.

Nu kommer vi så til det optiske. Kan UV-filteret forringe billedkvaliteten? Nej, i størstedelen af tilfældene er optik i dag så godt bygget, at det ingen effekt har. Jeg har lige fra analogdagene brugt disse, og har aldrig oplevet nogen form for forringelse af billederne.

Har jeg belæg for det jeg siger? Ja, det vil jeg mene. Jeg skyder rigtig mange billeder, alt fra produktfotografering over magasinforsider til modeller og fashion/glamour-billeder i studie. Jeg har også tidligere skudt masser af naturbilleder med helt almindelige UV-filtre foran god dyr optik, og heller ikke her har jeg oplevet nogen forringelse af billederne.

Den eneste optik jeg ikke benytter UV-filter på, er makro. Disse former for optik kan have glasset liggende så dybt inde i objektivet, at det er umuligt at bruge et filter. Der er så også nogle ekstreme vidvinkler hvor modlysblænde er indbygget, og selve glasset går ud over kanten på optikken. Her benytter man selvsagt heller ikke filtre.

Flere påpeger, at man i stedet for UV-filter, kan benytte netop modlysblænden hele tiden. Det i sig selv virker også glimrende, men det beskytter bare ikke hvis en genstand rammer ind på glasset, kun hvis genstanden rammer fra en af siderne.

Flere fotoforretninger spørger da også kunderne, om de ønsker et UV-filter, når de køber et nyt objektiv. Det er ikke udelukkende for at tjene de få penge sådant et filter koster, men derimod ren og skær beskyttelse af optikken.

Der findes flere typer filtre, og priserne varierer da også tilsvarende. Nogle har god erfaring med billige standardudgaver, mens andre udelukkende benytter sig af de dyrere varianter. Såkaldte multicoatede filtre bør dog anvendes til digitalkameraer.

I sidste ende er det selvfølgelig et spørgsmål, om man vælger at tro på det ene eller det andet. Løsningen med UV-filteret sikrer i hvert fald, at man ikke ødelægger en optik til mange penge, men ”kun” et, i forhold til optikken, billigt filter.

Nyhedsbrevstilmelding

Nyeste kommentarer