sony, cyber-shot, rx100, exmor, fuld hd

Sony Cyber-shot med stor sensor og over 20 megapixel

Man er vant til forholdsvis små sensorer i kompaktkameraer. Det laver Sony dog om på med deres nyeste Cyber-shot kamera RX100. Samtidig får man masser af megapixel i det ultra kompakte design.

Sony har lanceret hvad der er verdens første kompaktmodel med sensor i 1” størrelse og over 20 megapixel. Det nye Cyber-shot kamera har fået navnet RX100, og er et yderst kompakt et af slagsen. RX100 vejer bare 240 gram. Den imponerende, og til dels også revolutionerende del her er dog sensoren. Denne plejer, i de fleste kompaktmodeller, at være i omegnen af 1/2,3”. I RX100 sidder en 1” sensor – 13,2 x 8,8mm, og udover denne større Exmor sensor, får man altså også en høj opløsning på 20,2 megapixel. Til trods for den høje opløsning, er RX100 ingen sinke. Hele 10 billeder i sekundet kan kameraet klare, og det er i fuld opløsning. Optisk søger får man ikke, men man har en tre tommer skærm med over 1,2 mio. punkter, hvilket absolut må siges at være godkendt.

Nu er sensorer og megapixel ikke noget værd, hvis glasset ude foran ikke kan følge med, og det ved Sony også. Man har derfor udstyret RX100 med et Carl Zeiss objektiv af den mere lysstærke slags, med blænde 1.8. Den optiske zoom er på 3,6 gange, svarende til 28-100mm. Højeste ISO værdi er også i takt med den større sensor, oppe på 25.600.

Sony Cyber-shot RX100 er bestemt beregnet på den fotograf der gerne vil kunne lidt mere. Der er manuelle indstillinger nok, og oveni det får man kreative billedeffekter. Der er selvklart også Fuld HD til filmfolket, og ligeså selvklart indbygget stabilisator. En stor hjælp til at ændre hurtigt i diverse indstillinger såsom zoom og eksponering, er ringen der ligger omkring objektivet. Jo færre menuer man skal omkring, jo bedre er det!

Alt i alt ser Sony ud til med RX100, at have fået lagt en masse godt i det kompakte aluminiumshus. Prisen for Sony Cyber-shot RX100 er 5.200 kroner, og kameraet rammer butikshylderne midt i juli.

Herunder kan du læse pressemeddelelsen og en oversigt – på engelsk, over kameraets tekniske data.

Pressemeddelelse

Sony, 7. juni 2012

Verdens første digitale kompaktkamera med 1” billedsensor og 20,2 megapixel

Sonys Cyber-shot RX100 er verdens første kompaktkamera med 1” sensor med 20,1 megapixel og et højfølsomt Carl Zeiss T* F1.8 objektiv

-Fang alle detaljer med den store 1” (13,2 x 8,8mm.) Exmor CMOS-sensor med 20,2 megapixel og Carl Zeiss Vario-Sonnar T* F1.8 med 3,6x optisk zoom-objektiv

-Flotte håndholdte billeder i svag belysning med følsomhed på op til ISO 25600

-Den intuitive betjening med “kontrolring” bidrager til kreative billeder

-Kraftfulde features i et slankt og kompakt aluminiumsdesign takket være det nye Advanced

Aspherical-linseelement

-Optag video i Full HD med ekstremt lav billedstøj kombineret med mange kreative muligheder

-Smarte funktioner: Auto Portrait Framing, Creative Style og Picture Effects

Selvom du rejser let, behøver du ikke gå på kompromis med billedkvaliteten. Det nye Cyber–shot DSC-RX100 er udformet i aluminium for at give kameraet robusthed, lethed og et luksuriøst udtryk. Det kompakte kamera har samtidigt arvet mange af de avancerede funktioner, som Sonys Alpha serie af A-mount og E-mount kameraer er kendte for. Med en imponerende billedkvalitet og intuitive kameraindstillinger er RX-100 en alsidig partner til rejser, portrætfotografering og gadefotografering. Samtidigt er det også en ideel opgradering fra traditionelle “peg-og-skyd”-kameraer, hvor både billed- og videokvaliteten opnår et højere niveau.

I hjertet af RX-100 findes verdens første 1” Exmor sensor med en opløsning på 20,2 effektive megapixel. Den nye sensor, som er specialudviklet af Sony, har et areal, som er omkring fire gange større end i 1/2,3” billedsensorer, som findes i traditionelle “peg-og-skyd”-kameraer. Muligheden for at indfange meget mere lys – end i kameraer med små sensorer – er nøglen til smukke, detaljerige billeder og Full HD videooptagelser med lav støj.

Den store billedsensor får følgeskab af et ultrafølsomt Carl Zeiss Vario-Sonnar T* objektiv med 3,6x optisk zoom. I kontrast til traditionelle kompaktkameraer sørger den maksimale blænde på F1.8 for at lukke mere lys ind. Dette komplimenterer den førnævnte 1” Exmor CMOS sensor.

Som mange højtydende DSLR-objektiver, har dette objektiv også en syvbladet cirkulær blændeåbning, hvilket gør det let at skabe professionelle “bokeh”-effekter, hvor motivet er i skarp fokus på en jævn, sløret baggrund. Advanced Aspherical (AA) er et linseelement, som bidrager til kameraets meget kompakte dimensioner, uden at ofre optisk ydeevne eller opløsning.

Som supplement til 1” billedsensoren og objektivet har DSC-RX100 en optimeret BIONZ-billedprocessor, som maksimerer optageresponsen, mens den skaber klare og naturlige billeder. Den udvider også følsomheden til ISO 256002 (ved Multi Frame Noise Reduction), som giver usædvanligt klare håndholdte billeder i svag belysning. Kameraet laver ligeledes lynhurtige optagelser med op til 10 fps (i fuld opløsning) og har en højhastighedsautofokus, som låser motivet fast på blot 0,13 sekunder3.

Den store højkontrast, 3” Xtra Fine LCD-skærm gør det muligt at se helt små detaljer, også selvom du tager billeder udendørs. Skærmen har en 1229k punkts opløsning og byder på den nye WhiteMagic-teknologi4, som også bruger hvide pixels sammen med RGB (Red/Green/Blue) til at forøge skærmens lysstyrke.

Med kameraets mange manuelle indstillingsmuligheder er det altid let at finjustere dine billeder eller Full HD videoer. Erfarne fotoentusiaster vil sætte pris på den unikke “kontrolring”, som omkranser objektivet. Kontrolringen tillader brugeren at foretage justeringer af eksponering, zoom, billedeffekter og meget andet, ved hjælp af små fingerbevægelser – præcis som man kender det fra traditionelle DSLR-kameraer.

De funktioner, du bruger allermest, kan tildeles den handy Fn-knap, som giver direkte og hurtig adgang til dine favoritfunktioner. Memory Recall-funktionen er en anden funktion, der lader dig gemme op til 3 indstillingsgrupper, sådan at du hurtigt kan fremkalde netop de indstillinger, som passer bedst til de scenetyper, du holder mest af at fotografere.

Som du kender det fra DSLR-kameraer tilbyder DSC-RX100 også valget mellem manuelt eller automatisk fokus. MF Assist forstørrer billedet og lader dig fintune, hvis du bruger manuel fokus. Peaking er også en behjælpelig funktion, som fremhæver de fokuserede områder på skærmen.

Der findes et væld af kunstneriske muligheder, så både erfarne fotografer og nybegyndere kan tage flotte billeder med spændende effekter. Det er let at justere udseendet på billedet med de seks forskellige Creative Styles, så det passer til scenen eller dine præferencer. Med Picture Effects kan du, direkte på kameraet, tilføre billeder specielle effekter og se resultatet direkte på LCD-skærmen. Effekterne tæller bl.a. Toy Camera, Partial Colour, Pop Colour, HDR Painting, Miniature, Illustration, Watercolour.

Funktionen Auto Portrait Framing, som også findes på den seneste Alpha-serie af A-mount og E-mount kameraer, gør det let at tage portrætbilleder af venner og familie. Cyber-shot RX100 foretager alt det hårde arbejde forbundet med at registrere ansigter og beskære scenen, så du bare skal knipse billederne. På den måde får du professionelle portrætter, uden at skulle gå på kompromis med pixel-antallet.

Tilbehør til DSC-RX100

NP-BX1 Type X er et genopladeligt batteri specielt lavet til RX100. Dets tynde, energieffektive design giver op til 330 stillbilleder eller 80 minutters AVCHD videooptagelse pr. opladning. LCJ-RXA er desuden en stilfuld bæretaske i læderfinish med tilhørende skulderrem, som gør det let at transportere kameraet sikkert, samtidig med at det er let få hurtigt op af tasken til fotografering på farten.

Pris og tilgængelighed

Sonys nye Cyber-shot RX100 digitale kompaktkamera er tilgængeligt fra midten af juli 2012. Den vejledende udsalgspris for DSC-RX100 er 5.200,- kroner.

—-

Tekniske specifikationer

Image Sensor

1.0 type (13.2 x 8.8mm) "Exmor" CMOS sensor, aspect ratio 3:2

(Effective resolution) Approx. 20.2 megapixels

(Gross resolution) Approx. 20.9 megapixels

Lens

Carl Zeiss Vario-Sonnar T*, with 7 elements in 6 groups (4 aspheric elements including AA lens); F1.8 (Wide) – 4.9 (Tele); focal length = 10.4-37.1mm; 35mm effective focal length (Still Image 3:2) = 28-100mm 

Zoom range

Optical: 3.6x; Clear Image Zoom 7.2x

Screen

7.5cm (3.0type) (4:3) / 1,229,000 dots / Xtra Fine / TruBlack / TFT LCD

Image stabilisation

(Still image) Optical SteadyShot

(Movie) Optical SteadyShot Active Mode with electronic compensation (anti-rolling)

Focus modes

Single-shot AF (AF-S) / Continuous AF (AF-C) / Direct Manual Focus (DMF) / Manual Focus

Focus area

Multi point AF (25 points) / Centre weighted AF / Flexible spot / Flexible spot (tracking focus) / Flexible spot (face tracking) Digital Zoom: approx. 4x (still images / movies)

Sensitivity (still image)

Auto(ISO125-6400, selectable with upper/lower limit), 125/200/400/800/1600/3200/6400 (Expandable to ISO 80/100) Multi Frame NR: Auto (ISO125-25600) equivalent, 200/400/800/1600/3200/

6400/12800/25600 equivalent

NB: ISO 12800 and higher settings are achieved through combining Multi Frame Noise Reduction and By Pixel Super Resolution technology.

Continuous shooting

Speed Priority Continuous Mode: Approx.10 fps

Continuous mode: 2.5 fps (AF-S)

Shooting modes

Superior Auto, Intelligent Auto, Program Auto (Program shift available), Shutter Priority, Aperture Priority, Manual, Scene Selection, Movie, Sweep shooting

Picture Effect modes

Toy Camera, Pop Colour, Posterisation, Retro Photo, Soft High-key, Partial Colour, High Contrast Monochrome, Soft Focus, HDR Painting, Rich-tone Monochrome, Miniature, Watercolour, Illustration

Other Shooting functions

Face Detection, Face Registration, Smile Shutter, Dual Rec, Grid Line, Digital Level Gauge (pitch and roll), MR (memory recall), Exposure Bracketing, White Balance Bracketing, Peaking, MF Assist, Auto Portrait Framing, Photo Creativity, Shooting Tips

Movie record

AVCHD: 28M PS (1920×1080, 50p) / 24M FX (1920×1080, 50i ) / 17M FH (1920×1080, 50i)

MP4: 12M (1440×1080, 25 fps) / 3M VGA (640×480 25 fps)

Battery life

(Still Image) Approx. 330 / Approx. 165 min. (CIPA standard)

(Movie) Approx. 80 min.( AVCHD, MP4, shooting in factory preset mode)

Dimensions (WxHxD)

Approx. 101.6 x 58.1 x 35.9mm (CIPA compliant)

Weight

Approx. 213g (body only)

Approx. 240g (with battery and Memory Stick Duo)

Supplied accessories

Rechargeable Battery Pack NP-BX1, AC Adaptor AC-UD10, Micro USB cable, Wrist Strap, Shoulder Strap Adaptor, Instruction Manual

Nyeste Nyheder

Nyhedsbrevstilmelding

Nyeste kommentarer