prebenkirkholt, død 30 december

Pigefotografen er død

En stor fotograf er ikke blandt os længere. Preben Kirkholt blev 56 år. Zooms Brian Dixen mødte Preben Kirkholt - blandt venner Stoffer - tilbage i efteråret 2007. Læs det gribende portræt af manden, der gav så meget herunder.

30. december ville Preben Kirkholts krop ikke længere. Efter et langt liv – hvoraf mange år var i overhalingsbanen, sagde kroppen stop. Zooms Brian Dixen havde den store glæde at møde Preben Kirkholt – det blev til et venskab, som nu ikke er længere.

I den forbindelse skriver Brian Dixen følgende nekrolog over Preben Kirkholt:

En stor stjerne blandt fotografer i Danmark er her ikke længere. Mine tanker går til Prebens børn og den nye store kærlighed Josie Vie, som han for få måneder siden tilbragte to måneder sammen med i Quebec i Canada.

Lige siden 80′erne, hvor jeg var teenager, og slubrede Prebens – eller Stoffer som han blev kaldt mellem venner – fantastiske billeder i dagspressen og ikke mindst i nogle af datidens mindre lødige kulørte magasiner i mig. Han kunne dælme noget, husker at tit at jeg sukkede, når jeg igen og igen så billeder, som Preben havde taget.

I efteråret 2007 havde jeg den store glæde at møde Preben i hjemmet i Hylke ved Skanderborg. Det blev til et – hvis jeg selv skal sige det – gribende portræt af en mand – der havde levet livet i overhalingsbanen og som nu var trukket ud i krybesporet. Men til trods for det, så stoppede Preben aldrig med at fotografere. Således heller ikke, da han i efterået rejste til Quebec for at møde Josie Vie – kvinden der havde fået Preben til at leve for alvor igen.

Jeg så mange af de billeder, som Preben skød i Canada i løbet af efterået – og vi var også i ivrig kommunikation om at lave noget til magasinet omkring hans ophold i Canada.

Det har Prebens alt for tidlige død nu sat en stopper for. En stor stjerne har forladt os – men jeg er sikker på, at der er kø ved fotograferingen, der hvor Preben er nu.

Æret være Preben Kirkholts minde.

Herunder kan du læse interviewet med Preben Kirkholt, og se lidt billeder fra artiklen.

Interview med Preben Kirkholt til ZOOM 6-2007.

80’ernes idol er blevet digital

Den 53 årige fotograf Preben Kirkholt har levet et liv i overhalingsbanen. For fire ét halvt år siden blev han indhentet. Ramt af en depression, indlagt og nu på vej til et liv som førtidspensionist. Men glæden ved at fotografere har han stadig. Og så har han netop købt sit første digitalkamera. Zooms Brian Dixen besøgte ham i hjemmet ved Skanderborg.

Det er ikke til at se det ved første øjekast. At manden der tager i mod i døren er mit store idol fra 80’erne. Pressefotografen Preben Kirkholt. Livet har været hårdt ved manden, der for 25 år siden levede et liv i overhalingsbanen og væltede sig i fotoopgaver.

Preben Kirkholt bor langt ude på landet i en nedlagt brugsforretning. Vinduerne er skiftet – men så blev Preben syg og byggeprojekterne går i stå. Indenfor er der, hvad man nok vil kalde for rodet.

- Jeg får lavet toilettet i denne uge, lyder det fra Preben, da jeg spørger om jeg lige kan låne toilettet. Der er ingen dør i, og du kan ikke trække ud. Jeg nøjes med at vaske hænderne og holder mig.

prebenkirkholt1

I lære som fagfotograf

Navnet Kirkholt siger dig uden tvivl noget. I starten af 80’erne var Preben i lære som fagfotograf på Teknik Skole i Randers. I læretiden stod Preben i lære hos Århus-fotografen Mogens Laier.

- Jeg husker tydeligt tiden hvor jeg var i lære. Jeg var kommet ind på basisåret på teknisk skole og ville gerne i lære som fotograf. Men det var nærmest umuligt også på den tid. Men en dag stødte jeg ind i Mogens Laier ved bageren. Jeg kendte ham af navn og spurgte om han ikke havde behov for en elev. Han sagde, kig forbi hos mig. Det gjorde jeg så og kort tid efter var jeg i lære som fagfotograf. Det var godt nok pressefotograferingen og pigerne der trak mere end det at fotografere med teknisk kamera – men en læreplads er jo en læreplads.

De kommende fire år var Preben i lære. Lærerne på teknisk skole var ikke duperede over Prebens kunnen. Faktisk ytrede flere af dem igen og igen, at han jo ikke kunne fotografere. Selv har Preben heller ikke meget tilovers for lærerne, som han husker ved stort set ingen billeder selv at tage. Enkelte lærere måtte heller ikke forstyrres – slet ikke om onsdagen, hvor en af lærerne hørte ”De ringer og vi spiller” i radioen. Uanset om der var lektioner eller ej.

Men kunderne derimod var vilde med Prebens billeder. Allerede inden han var udlært, havde han masser af gang i forretningen. Flere af Mogens Laiers kunder bad om, at det blev Preben der kom ud at fotografere.

Gang i side 9 og pigerne

Samtidig var der fuld gang i forretningen med at fotografere piger til både Ekstra Bladets side 9 og Ugens Rapport, der i firserne var storaftager af Kirkholts billeder.

- Da jeg var udlært fik jeg nærmest bevis på at jeg ikke kunne fotografere fra skolen. Til eksamen hængte jeg ét billede op, jeg havde taget af mine to børn Leon og Nadja. Taget med det forhåndenværende lys. Men det var ligegyldigt. For jeg valgt at slå mig ned som freelancer det år, fortæller Preben.

- Jeg startede med at lave pladecovers og pigebilleder. Jeg skød det allerførste billede til TV2’s første album og de første billeder af Finn Nørbygaard. Tænk, hvad de er blevet til i dag, lyder det fra manden, mens han sidder i lænestolen midt i stuen.

Den gang var Pressefotografforbundet en lukket fest. Det var umådeligt svært at komme ind. Jeg måtte søge flere gange, inden jeg kom ind. Det at være fagfotograf var ikke så fint som pressefotograf – og der var nok nogen der var bange for konkurrencen fra mig, tror jeg. Da jeg kom ind, havde min gamle lærermester Mogens Laier og Hans Otto (der var formand for Pressefotografforbundet) drillet mig i månedsvis med, at jeg ikke ville have en chance i Årets Pressefoto uddeling.

prebenkirkholt3

Årets feature billede

I 1987 var Preben Kirkholt på reportagerejse med en journalistkollega og to tatovører i Amsterdam. Der skød Preben en stribe billeder der i Årets Pressefoto blev præmieret som bedste feature.

- Jeg har ikke sendt ind siden, lyder det lakonisk fra pressefotografen. Men jeg er sikker på, at blandt mine tusindvis af billeder i skuffer og skabe gemmer sig lige så gode billeder.

Preben Kirkholt levede i 80’erne et liv i overhalingsbanen. Pengene fossede ind på kontoen. Preben husker at han lavede over 1 million kroner om året i den periode. Stort set alle magasiner havde bud efter fotografens billeder. Både dem med piger uden tøj på og reportagebilleder.

- Jeg arbejdede i en lang periode som freelancer for Se&Hør. Men det stoppede den dag vi lå på lur i en hæk for at dække en begravelse. Da den daværende chefredaktør Peter Salskov ringede og brølede i telefonen, hvor dælen de billeder blev af, så besluttede jeg mig for at stoppe med den del af fotograferingen. I stedet kastede Preben sig over pigefotograferingen på fuld tid.

- Det var allerede den gang i 80’erne og 90’erne masser af piger, der gerne ville fotograferes til et magasin. Samtidig dukkede der flere og flere erotiske magasiner op som Cupido. Jeg har vel fotograferet mindst 500 forskellige piger – der i blandt Kira Eggers.

Psykisk syg

Samtidig med at Internettet for alvor slog igennem, blev Preben Kirkholt i starten af det nye årtusinde ramt af en depression. Han røg ind på psykiatrisk afdeling og har de sidste godt fire år været syg, som han selv siger det.

- Det har været op og ned. Nogen gange tænkte jeg bare, jeg må holde op med at tage de piller, og så blive mig selv igen. Men det blev jeg aldrig. Nu har jeg heldigvis fået en ny læge, der har sat mig op i dosis. Og jeg kan godt mærke at jeg har det bedre. Men sygdommen gjorde også, at Prebens forretning gik nedenom og hjem. Et liv på dagpenge og i aktivering.

- Tænk at de sender mig ud for at de kan finde ud af, hvad en mand i 50’erne kan bruge sine hænder til, spørger jeg bare. Men nu er det 99% sikkert, at jeg får førtidspension. Det ser jeg frem til, for så kan jeg komme videre. Jeg brænder stadig for fotograferingen og har såmænd netop for en måned siden skiftet til den digitale verden.

Den digitale verden

- Jeg fik et godt tilbud på et brugt Nikon D1H kamera. Jeg har altid fotografet med Nikon, lige siden mine første F2. Siden har jeg både brugt F3’ere og F4’ere. F5 nåede jeg aldrig at prøve. Men nu har jeg fået øjnene op for de digitale billeder. Det er jo utroligt, hvad man kan med et digitalkamera.

Preben har også fået øjnene op for de mange fotosites, der findes på Nettet.

- Jeg har først meldt mig på en række sites for nylig. Men det er utrolig sådan en respons jeg får på mine billeder. Der er amerikanske fotografer, der vil have mig til USA for at holde workshops og foredrag, slutter fotografen, der stadig har blikket for det gode billede i sig.

Billeder kopibeskyttet – Preben Kirkholt og Brian Dixen

Nyeste Nyheder

Nyhedsbrevstilmelding

Nyeste kommentarer