macbook pro, apple, retina, ssd

Macbook Pro Retina – Ny bærbar til fotografen

I forgårs lancerede Apple en masse nye produkter. Normalt er det ikke noget der giver anledning til at vi skriver om det på Zoom, men der var dog specielt et produkt i denne lancering, der set fra fotografens synspunkt, var ganske interessant.

Apple produkter bliver brugt at rigitg mange indenfor vores fotoverden. Der står mange iMac modeller rundt omkring, og en masse andre anvender især Macbook Pro bærbare – enten som computeren man har med på farten, eller koblet op til eksterne skærme. Det er netop en Macbook Pro som fangede vores interesse ved Apples lancering af nye produkter i forgårs.

Macbook Pro Retina kaldes den nye model fra Apple. Retina hentyder her selvfølgelig til skærmen, der her er af samme type som bl.a. kendes i iPhone. Dvs. man får enorm høj opløsning – antal punkter og ppi. En normal Macbook Pro i 15.4 tommer ligger på 1440 x 900, hvor den nye har 2880 x 1800. Det i sig selv er imponerende, og opløsningen på 220 ppi er bestemt også i topklasse. Med de nuværende modeller kan man lave noget billedbehandling på stedet, men med den nye, vil mulighederne være endnu bedre. Noget helt andet er fremvisning af billeder, som selvklart har fået et ordentligt hak opad med den opløsning.

Det er ikke kun skærmen der er ændret på den nye Macbook Pro, også designet har fået en overhaling, og computeren er både betydelig mindre og lettere, hvilket må siges at være klare plusser for fotografen, der skal have den bærbare med i fototasken. Højden er bare 1,8 centimeter, og vægten lander på 2,02 kg. Også harddisk er ændret på de to Retina modeller. Man får her de lynhurtige SSD, altså flash harddiske, og altså ingen roterende diske. På ram-siden får man minimum 8 GB, der i hvert fald heller ikke er for lidt, når først Lightroom og Photoshop er i gang. Og man kan isætte 16 GB.

DVD-drevet er blevet ofret til fordel for den lavere vægt og lavere profil. Der kan så tilkøbes et lille eksternt drev. Når jeg tænker over hvor lidt drevet bliver brugt, er dette en udmærket løsning.

Kigger vi på porte, så får man to USB porte som tidligere, men man har endelig placeret dem på hver sin side af computeren, og ikke klods op af hinanden som på den nuværende model. Det kan gøre det rigtigt besværlig at tilslutte f.eks. USB flashdrev, mus og andet USB tilbehør. Vi får også Thunderbolt porte – to af slagsen. USB portene er også opgraderet til USB 3.0.

De to nye Retina modeller er beregnet på professionelle, og prisen er bestemt heller ikke et slagtilbud.

MacBook Pro Retina – 15" – 256 GB SSD koster 17.599 kroner. MacBook Pro Retina med 512 GB SSD koster 22.499 kroner. Men ser man på specifikationer, er det heller ikke computere som man nødvendigvis skal opgradere allerede inden man har foretaget købet. De er begge ekstremt veludstyret. Eneste tilkøb, der kunne være praktisk, er det lille eksterne DVD drev, der med en pris på 599 kroner, er til at betale sig fra. Bestiller man dem nu, får man ikke det nye Mountain Lion styresystem, men det er på vej, og vil enten være gratis for køberen af den nye model, eller koste meget lidt. Vi taler under 200 kroner.

Nyhedsbrevstilmelding

Nyeste kommentarer