mars, curiosity, rover, kamera, panorama

Detaljeret panoramafoto fra Mars

Da Curiosity fartøjet første gang så Mars overflade, fik vi et hurtigt billede fra roverens mindste kamera. Nu er der kommet panoramaer taget med de større mastkameraer.

Hvad er så et mastkamera? Lige her er forklaringen ganske enkel – de sidder på en mast. Der er to af dem, og de kan optage panoramabilleder, sammensætte dem, og også skabe 3D billeder. De to mastkameraer er henholdsvis 100mm blænde 10 og 34mm blænde 8. Det er sidstnævnte der står for billedet du ser her i toppen af artiklen. Jeg har lagt billede ind i så høj opløsning som mulig, så der kan zoomes ind og se detaljer.

Mastkameraerne, der helt korrekt hedder MSL Mastcam (Mars Science Laboratory Mast Camera), kan rotere 360 grader, og skabe et panorama på under en time. Opløsningen er 1200 x 1200 pixel – 1,44 megapixel, og Curiosity sender små kopier på 200 x 150 pixel hjem hertil til nærmere tjek. Film er også en mulighed med 1280 x 720, dog begrænset til 10 sekunderns klip. Fokuseringen for kameraerne ligger mellem 2,1 meter og uendeligt, og for at gengive farver korrekt, er kameaer udstyret med Bayer-mønster filtre. Herunder et billede af et af de to kameraer.

mars kamera

Nyhedsbrevstilmelding

Nyeste kommentarer