mars, curiosity, rover, kodak, kamera, farvebillede, 2012

Det første farvefoto fra Mars

Farvebilleder er godt nok hverdag for os, men straks meget sværere når vi taler rumfart og det at få en terrængående rover til at klare det, vel at mærke på planeten Mars overflade.

I forgårs satte NASAs Curiosity rover sine fødder, eller hjul, på den røde planets overflade. Roveren – et terrængående køretøj, er veludstyret med hightech kameraer – tre af slagsen, der hver gør deres for at få forskelligt billedmateriale fra Mars til Jorden.

Dybdeskarphed, fokusering, hvidbalance, brændvidde, er ikke noget vi tænker videre over, når vi tager billeder, ud over at vi arbejder med dem. Det er noget sværere, når man er et køretøj der er blevet parkeret på en rød planet rigtig mange millioner kilometer væk. Forholdene kender man tildels, men kan stadig ikke sammenlignes med noget her. Farverne på planeten – dens overflade, er orange, gule og rødlige. 

Man kunne tro at kameraerne der så skulle sidde på sådant et køretøj, der skulle ud i universet, ville have en giga sensor med tilsvarende antal megapixel. Det er så langt korrekt. Sensoren, som bygges omkring Kodaks KAI-2020CM, er på 2 megapixel og af CCD typen. De er cirka samme størrelse som dem der kendes fra f.eks. Nikons hybridkamera 1 V1. Der sidder i alt tre kameraer på Mars køretøjet.

Det første farvebillede, som kan ses her, hvor billedet er lagt ovenpå et overfladebillede, så man kan se hvad tingene forestiller, er fra køretøjets dårligste kamera, hvis man kan sige det sådan. Det kamera sidder på en robotarm, og er beregnet på korte fokuseringsafstande – vi taler cirka 20 millimeter. Den skæve vinkel er robotarmen der ikke er kørt helt ud på plads. En anden ting er støv. På dette billede er støvfilter/skjoldet stadig på, da man lige er landet på Mars, er der selvklart masser af støv omkring landingsmodulet.

Så vi kan, når støvskjoldet fjernes, og de to meget mere avancerede hovedkameraer uden IR filtre kommer i gang, forventer langt bedre farvebilleder fra Mars overfladen.

Kilde NASA og DPReview.

Nyhedsbrevstilmelding

Nyeste kommentarer