canon eos-1D C, cinema, 4k video

Canon EOS-1D C – verdens første 4K DSLR kamera

Canon har lanceret deres Cinema version af 1D X. Den har logisk nok fået navnet 1D C. Der er tale om et 4K DSLR kamera, og det første af sin slags i verden. Du kan læse meget mere om EOS-1D C her i artiklen.

Herunder kan du læse pressemeddelelsen for det nye Canon EOS-1D C.

Canon lancerer verdens første 4K DSLR kamera

Søborg den 12. april 2012: Som den første kameraproducent annoncerer Canon nu et digitalt spejlreflekskamera, der kan optage video i 4K – det vil sige en opløsning på 4.096 x 2.160 pixels. Det nye DSLR kamera hedder EOS-1D C og bygger på specifikationerne af det tidligere annoncerede kamera EOS-1D X. Mens EOS-1D X især henvender sig til presse- og sportsfotografer, henvender EOS-1D C sig især til spillefilms- og TV fotografer i særdelshed og professionelle videofotografer i almindelighed.

Muligheden for at arbejde med et 4K workflow i 4:2:2 farverum betyder naturligvis videooptagelser i ekstrem høj kvalitet, fornem lysfølsomhed og ikke mindst enestående dynamikområde – samtidig med, at EOS-1D C er kompakt og let som et helt almindeligt DSLR kamera. Det betyder fleksibilitet i særklasse med masser af udtryksformer for den kreative videofotograf.

4K optages med EOS-1D C ved hjælp af 8-bit Motion JPEG komprimering med 24 frames i sekundet (progressiv). Fuld HD kvalitet – 1920 x 1080 – er mulig helt op til 1080/60p. Alle valgbare opløsninger – også 4K – kan optages på CF-kort, men det er ligeledes muligt at optage direkte til en ekstern recorder i ukomprimeret YCbCr 4:2:2 format, som blot kobles til kameraet via et HDMI-kabel.

Meget højt dynamikområde

EOS-1D C rummer funktionen Canon Log Gamma, der gør det muligt at optage kvalitetsvideo med meget højt dynamikområde, hvilket er ideelt for professionelle videofotografer, som ønsker at få det maksimale ud af deres materiale uden at skulle arbejde med kæmpe filer. Canon Log Gamma giver et dynamikområde svarende til den traditionelle spillefilm, hvilket blandt andet sikrer perfekt gengivelse af såvel detaljer i skyggeområder som højlys, der ikke brænder sammen, hvilket gør post-produktion markant nemmere at gå til.

”EOS-1DC er en fantastisk tilføjelse til vores EOS Cinema System, som er blevet fornemt modtaget af brugerne, der især hæfter sig ved billedkvalitet og ikke mindst den kreative frihed, systemet tilbyder. EOS-1D C vil udvide disse kreative muligheder yderligere. Der er ganske enkelt tale om et unikt kamera, som understøtter 4K i et kompakt hus, hvor kun fantasien sætter grænser for så vidt angår anvendelsesmulighederne”, siger produktchef John Hudson fra Canon Danmark.

Som nævnt bygger EOS-1D C på de specifikationer, der blev annonceret sammen med EOS-1D X. Det betyder en full-frame CMOS sensor med en opløsning på 18.1 megapixel, som er optimeret til videooptagelse i høj kvalitet og med mulighed for at tilpasse opløsningen til den konkrete opgave. Når der optages i 4K, croppes pixels til et område svarende til en APS-H sensor, hvilket eliminerer behovet for at resize eller scalere formatet. Det sikrer maksimal kvalitet. Desuden er det muligt at croppe til Super 35 mm. beskæring i fuld HD, hvilket især er relevant for filmfolk, der er vant til at arbejde i Super 35 mm. formatet.

Fleksibilitet i særklasse

Sensoren giver maksimal kvalitet under alle forhold og arbejder især perfekt sammen med Canons EF Cinema Prime objektiver, altså objektiver med fast brændvidde, når det gælder ønsket om at kunne arbejde kreativt med dybdeskarphed og belysning. EOS-1D C kan i øvrigt arbejde op til ISO 25.600, hvilket gør kameraet særdeles lysfølsomt. Der er support for 24, 25, 30, 50 og 60p framerates i fuld HD, lige som der er integreret timecode og høj grad af fleksibilitet, når det gælder valg af codec og komprimeringsformat. Det gør det enkelt at indpasse EOS-1D C i stort set ethvert workflow med nem redigering og grading til følge.

EOS-1D C leveres med en omfattende softwaresuite, der blandt andet gør det muligt at vise 4K/Motion JPEG og 60p video i fuld HD kvalitet på en ekstern monitor uden tab af kvalitet. Ligeledes kan video optaget med Canon Log Gamma vises uden problemer på en monitor med standard videogamma. Desuden kan nævnes Picture Style Editor og EOS Utility, der gør det muligt at styre forskellige kameraindstillinger direkte fra computeren, lige som optagelserne kan checkes på en ekstern monitor direkte på settet, hvilket gør det muligt at optimere produktionen og sikre et effektivt post-produktion workflow.

Som en del af Canons EOS platform er EOS-1D C naturligvis kompatibel med mere end 60 forskellige EF objektiver med brændvidder fra 8 mm. til 800 mm., som alle lever op til de meget høje kvalitetskrav, video i 4K kræver.

Nøglefunktioner på EOS-1D C:

4K kvalitet

1080p ved 50/60 fps, Canon Log Gamma

Ukomprimeret HDMI output

18 megapixel Full Frame CMOS sensor

Op til 12 fps stillbilleder/14 fps mode

61 punkts AF system

ISO spænd fra 100 til 25.600

To DIGIC 5+ processorer

Clear View II 3,2” LCD skærm

Kompatibel med EF objektiver

Nyhedsbrevstilmelding

Nyeste kommentarer