wwII, anden verdenskrig, kvinder, foto,farvebilleder

Anden Verdenskrigs kvinder – i farver

Anden Verdenskrig ændrede flere ting, bl.a. kvindernes rolle på arbejdsmarkedet. De fleste kender sikkert den berømte We can do it plakat, og hvis ikke, så læs med her.

At sige at der er gode ting ved krig, er nok så meget sagt. Men det kan dog føre noget godt med sig, og nogle bedre forhold. Før 40erne arbejdede få kvinder indefor industri, og de blev sjældent betalt godt for det. Det ændrede Anden Verdenskrig temmelig meget på. Her kom kvinderne virkelig ind på arbejdsmarkedet, og fik rent faktisk også løn for det.

De fleste kender sikkert tegningen med den arbejdende kvinde, og teksten: We can do it. Plakaten blev til for at trække flere kvinder ind i industrien. Den er blevet misfortolket nogle gange. Nogen havde en ide om, senere hen, at det måtte være noget med feminisme, mens andre var sikker på hun hed Rosie the Riveter. Det navn dukkede først op i en sang fra start fyrrene, og fortæller generelt om samlebåndsarbejde og kvindens rolle i industrien under Anden Verdenskrig. Sidenhen er plakaten med den stærke kvinde også blevet kaldt Rosie the Riveter. Så man kan sige det ikke er decideret ukorrekt, men pigen på plakaten er faktisk tegnet ud fra en rigtig person ved navnet Geraldine Doyle.

Plakaten og ikke mindst teksten er blevet et rent ikon – en tegning, som altid vil symbolisere kvinderne på fabrikkerne, enten i gang med at sy faldskærme, male flydele og alt muligt andet, som var nødvendigt, da mændene på det tidspunkt var i enten Stillehavsområderne eller Europa.

Den amerikanske kongres har i deres bibliotek, som er tilgængeligt på Flickr, temmelig mange billeder liggende fra dengang, og vel at mærke i farver.

Det amerikanske site Blogs.Babble har skrevet en artikel omkring de hårdtarbejdende kvinder under Anden Verdenskrig. Der er samtidig et udpluk – 20 billeder, fra den amerikanske kongres bibliotek.

we can do it

Via Fstoppers.com

Nyhedsbrevstilmelding

Nyeste kommentarer