Stort galleri og test – Nokia 808 PureView med 41 megapixel

Da man første gang hørte, at Nokia ville lancere en mobiltelefon med over 40 megapixel, troede vi rent ud sagt aldrig det ville blive til andet end et koncept. I dag sidder jeg så med en meget rød Nokia 808 PureView mellem hænderne. Kameraet er på 41 megapixel, Carl Zeiss optik, AMOLED skærm på fire tommer, Xenon flash, A-GPS, Micro USB, HDMI, kvik 1,3 Ghz processor og 16 GB intern hukommelse, og nå ja, man kan også ringe fra den. Den del vil jeg dog slet ikke bevæge mig ud i, ej heller kommentere på styresystem Symbian 7.

Kameraet og dets præstation samt kameramenuer vil jeg derimod gerne kommentere på. Det er til trods for at jeg kun har haft mulighed for – endnu, at arbejde ganske kort tid med det.

Menuer/Indstillinger

Kameramenuerne er delt op i tre – en auto, en scene, og en kreativ.

Sætter man kameraet på den første, så klarer 808 alting selv. Vælger man scene, så kan man – sjovt nok, få lov at vælge diverse scenemodes, f.eks. landskab, portræt og så fremdeles. Den sidste menu er den kreative, og selvfølgelig den hvor man selv kan få lov at indstille alting – stort set.

I den kreative mode har man flere muligheder for at indstille kameraet. I billedkvalitet kan der vælges PureView, som arbejder i enten 8, 5 eller 3 megapixel, eller man kan vælge fuld opløsning, som er 38 megapixel i 4:3 format. 16:9 format kan også vælges, med lidt lavere 33 megapixel opløsning. JPG komprimering, samt farvetoner kan indstilles, det samme kan mætning, kontrast og skarphed. Optagertilstanden har Normal, Bracketing, Interval og Selvudløser, som man kan vælge imellem.

Autofokus metoder er der fire af – auto, nærbillede, hyperfokal og uendelig. Hvidbalance har også flere indstillinger, bl.a. sollys, skygge, og ISO kan både køre auto og indstilles manuelt til mellem 50 og 1600. Eksponering kan også justeres, og ND filter samt blitz har også flere indstillinger. Når kameraet er i brug, har man to udløsere – både en fysisk, og en berøringsfølsom på skærmen, hvilket er ganske praktisk.

Fokussystem og billedkvalitet

41 megapixel er voldsomt meget, især for sensorer i den størrelse der er plads til i en mobiltelefon. 808 PureView er en kraftig telefon, vejer godt til, og selve kameradelen med Zeiss optik er bestemt godt skruet sammen. Selve fokus virker generelt godt og hurtigt. Dog klodser den lidt rundt i det ind imellem, og har svært ved i f.eks. nærbillede/makro indstillinger at ramme rigtigt. Den fortæller med bip lyd at fokus er opnået, men billedet er fuldstændig sløret. Det sker dog langtfra altid, og faktisk slet ikke udendørs og i bedre lysforhold. Mange gange virker det bedre at køre fokus i autofunktion. 

De mange megapixel kan ses, og det er tydeligt at sensor og optik taler godt sammen. Selv i lavere opløsning får man ret så flotte billeder med Nokia 808 PureView. I den højeste fulde opløsning, kan man godt se at sensoren ikke er så stor igen. Optager man motiver forholdsvis tæt på, eller i virkelig godt lys, så står detaljer rigtig flot frem. Det kniber lidt mere med motiver på længere afstand, og hvis lys ikke er optimalt. Det skal siges til kameraets forsvar, at man altså heller ikke har zoom, i hvert fald ikke i fuld opløsning. Dybdeskarphed er der bestemt også, og baggrundsløring ser i mange tilfælde rigtig pæn ud. Problemet med mindre sensorer er tit at alt bare er skarpt. Det er dog slet ikke tilfældet med 808 modellen. Her ligner billederne noget der er skudt med et rigtigt kamera med god optik.

Konklusion

Selvfølgelig kan man indstille videre, bl.a. mætning, skarphed og kontraster, og jeg har også andre motiver der skal prøves af med Nokia 808 PureView. Min konklusion omkring kameraet og dets kvaliteter, tør jeg dog godt på nuværende tidspunkt udtale mig om. 808 modellen gør det rigtig flot, muligvis den bedste kamera/mobiltelfon kombi, uden dog at have noget som helst at sammenligne den med. For dem der skal købe mobiltelefonen, så vil vores søstermagasin Mobil tage fat om den del.

Galleriet her på siden:

Billederne du finder her i galleriet – i toppen af artiklen, ligger både som 100 procent udsnit og nedskaleret version af fuldt billede. Der er både billeder optaget i mindre opløsning og i fuld opløsning.

Der er ikke ændret i kontraster, skarphed eller mætning. Her kunne man med fordel sikkert få endnu mere ud af kameraet. Udendørs billeder er skudt på ISO 100, hvidbalance sat til sol eller skygge, og ND filter slået til. Indendørsbilleder har fået lov at arbejde på auto ISO og auto hvidbalance. Billederne er på ingen måde redigeret. Farveprofil er standard sRGB.

Nyeste Gallerier

Nyhedsbrevstilmelding

Nyeste kommentarer